top of page
  • Robert Calis

Lesgeven is een impact maken

Bijgewerkt op: 20 sep. 2019

Het is natuurlijk niets nieuws als ik zeg dat lesgeven meer is dan alleen kennis overdragen. Wat mij betreft is het doel van lesgeven een impact maken op iemands leven. Ik denk dat iedereen wel een docent heeft, die hij zich zijn hele leven herinnert en niet vanwege de manier waarop hij de vak inhoud overdroeg.


Tijdens mijn lessen gaat het dan ook niet alleen om het Engels. Het is net zo belangrijk om de horizon van deze kinderen te verbreden en ze een bredere blik op de wereld te geven. De leefwereld van mijn leerlingen is erg klein en speelt zich voornamelijk af in het dorpje waar ik lesgeef. Een enkele leerling is wel eens in de grote stad Medellin geweest, maar verder dan dat gaat het niet. In iedere les ruim ik dan ook tijd in om verhalen te vertellen over Nederland en Europa en om vragen te beantwoorden. Het enthousiasme tijdens deze vijf minuten is altijd overweldigend en de meest gekke vragen worden gesteld.

Afgelopen dinsdag was de eerste lesdag na de vakantie en ik had een Colombiaanse vriend van mij meegebracht die graag wilde zien hoe het lesgeven op het platteland werkt. Deze jongen heeft Engels gestudeerd op Malta en is nu bezig zijn rechtenstudie af te ronden. Een schoolvoorbeeld van hoe je ook met beperkte middelen grote dingen kunt bereiken. Ik had hem gevraagd of hij iets wilde vertellen over zijn ervaringen in het buitenland. Wat er gebeurde overtrof al mijn verwachtingen, mijn leerlingen hingen aan zijn lippen en konden niet stoppen met vragen stellen. Ik denk dat na deze les iedereen Engels wilde studeren op Malta. Dat is wat ik noem impact maken op iemands leven!


Hoe probeer jij een impact te maken op iemands leven?




61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page