top of page
  • Robert Calis

Live your dream!

Bijgewerkt op: 20 sep. 2019


Leef je droom! Het is zo makkelijk gezegd, maar het echt waarmaken van je dromen is helemaal niet zo makkelijk. In deze blog leg ik uit wat er voor mij nodig was om mijn droom te gaan leven: Wonen en werken in het buitenland!


Ongeveer een jaar geleden besloot ik dat het tijd was om mijn leven drastisch om te gooien. Nadat ik gedurende mijn hele studieperiode (en die was, gezien mijn begin twintiger jaren reeds in grote mate aanwezige dertigers dilemma, erg lang) had getwijfeld of ik niet in het buitenland zou moeten gaan studeren en na een halfslachtige poging om werk te vinden in Londen, leek het me, nu ik eind 30 ben, toch echt tijd worden om een serieuze poging te doen om eindelijk een keer voor langere periode in het buitenland te gaan wonen en werken. Het feit dat ik deze blog nu schrijf is het bewijs dat het deze keer daadwerkelijk is gelukt en dat ik op dit moment mijn droom aan het leven ben hier in Colombia.


Dus wat was er deze keer anders dan de vorige keren en waarom is het deze keer wel gelukt? Deze vraag heb ik me sinds ik hier zit regelmatig gesteld. Ik ben normaal gesproken al snel geneigd om te denken dat het voor een groot deel geluk is, of dat het vooral andere mensen zijn die mij deze kans hebben geboden, maar daarmee doe je jezelf natuurlijk enorm te kort. Emigreren naar een ander land is niet iets dat je overkomt, maar dat is iets dat je echt moet willen en vervolgens goed moet plannen.


Luister naar je gevoel

Hoe langer ik erover nadacht hoe simpeler het antwoord eigenlijk werd. Studeren in het buitenland leek me vooral tof omdat ik vond dat dat er een beetje bij hoorde en werken in Londen was vooral een manier om uit een vrij uitzichtloze situatie te vluchten. Allebei niet heel overtuigende redenen. Het grootste verschil met vorige keren was dat ik het deze keer echt zelf wilde. Dit klinkt natuurlijk als een enorme open deur, maar dit is wel wat de doorslag heeft gegeven.

Doordat ik het deze keer echt zelf wilde, zagen mensen hoe enthousiast ik werd als ik het over dit onderwerp had. Regelmatig hebben mensen tegen me gezegd dat mijn ogen begonnen te stralen zodra ik het over Colombia had. Deze passie heb je nodig als je een project als dit tot een goed einde wilt brengen.


Deel je plannen

Er moest natuurlijk een hoop geregeld worden en ik vond het bijzonder om te merken hoe meedenkend en welwillend mensen waren als ze merkten hoe enthousiast ik over dit idee was. Het heeft mij echt verbaasd hoe veel mensen voor je willen doen op het moment dat ze zien dat jij ergens gepassioneerd over bent. Het delen van mijn plannen heeft mij enorm geholpen om juist op de momenten dat ik dacht, is dit nou echt wel zo’n briljant idee, toch door te gaan en door te zetten. Door er met andere over te praten werd voor mij telkens weer duidelijk waarom ik dit ook alweer wilde.


Open houding

Wat daarnaast heeft bijgedragen aan het succes van deze keer zijn een open houding en weinig verwachtingen. Vaak vroegen mensen hoe lang ik van plan was weg te gaan en ik heb altijd geantwoord dat ik dat niet wist. Natuurlijk had ik een globaal plan in mijn hoofd en natuurlijk ging ik ervan uit dat ik het hier naar mijn zin zou hebben, maar er waren zo veel onzekere factoren dat ik niet met zekerheid kon zeggen dat ik weken, maanden of jaren weg zou blijven.


Je hoort mij niet zeggen dat je dingen van tevoren niet goed moet plannen en dat je prima zonder plan een bed & breakfast kan openen in een land waar je de taal niet spreekt. Maar bij dit soort grote veranderingen kun je ook niet alles van tevoren dicht timmeren. Houd er dus rekening mee dat er dingen anders zullen gaan dan gepland en dat ze misschien wel minder leuk zullen zijn dan je had verwacht. Ik heb in ieder geval altijd in mijn achterhoofd gehouden dat als ik het toch niet zo tof zou vinden als verwacht dat ik gewoon weer terug naar Nederland zou kunnen. Maar dan heb ik het in ieder geval geprobeerd.


Door de combinatie van deze drie aspecten heb ik eigenlijk heel ontspannen naar mijn vertrek toe kunnen werken. En nu tien maanden later kan ik in ieder geval zeggen dat er echt niets leukers is dan je hart te volgen en je droom te leven!


Wat zijn jouw dromen? En heb je die al waar weten te maken? Wat waren voor jou de belangrijkste factoren die ervoor hebben gezorgd dat je je droom kan leven? Of tegen welke obstakels loop je juist nog aan om je droom te kunnen gaan leven?

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page